• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/oytznpew/domains/vahl.nl/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 879.

Biografie Cornelis Vreeswijk

MISSCHIEN WORDT 'T MORGEN BETER.
CORNELIS VREESWIJK. DE BLUES TUSSEN STOCKHOLM EN IJMUIDEN.
Nijgh & Van Ditmar (Amsterdam), 320 pag.
Verschenen: april 2014

In Nederland is hij bekend van bescheiden hits als de ‘De nozem en de non’ en ‘Veronica’. Maar in zijn tweede vaderland Zweden zien ze Cornelis Vreeswijk als de Scandinavische evenknie van Bob Dylan, Leonard Cohen en Jacques Brel.
Hij verhuisde op zijn dertiende van IJmuiden naar Zweden, waar hij uitgroeide tot de grootste singer/songwriter van zijn generatie. Maar in Misschien wordt ’t morgen beter laat Rutger Vahl zien dat Cornelis Vreeswijk (1937-1987) nooit los van Nederland is gekomen. In 1972 keerde hij terug om ook zijn geboorteland te veroveren.
Cornelis Vreeswijk was even productief als zelfdestructief. Een jaloerse alcoholist die elke relatie verstikte, maar ook een tekstdichter van een kaliber dat zeldzaam is in de popmuziek. Hij schreef over de achterblijvers in de welvaartsstaat, over vrouwen en vriendinnen. Bovenal liet hij zich inspireren door literatuur en muziek, zijn twee grote liefdes. Een reis door Vreeswijks universum voert langs alle pieken en dalen van een artiestenleven, maar brengt ons ook bij Ernest Hemingway en Walt Whitman, Amerikaanse bluesgiganten, The Beatles, Georges Brassens en de Braziliaanse meestergitarist Baden Powell de Aquino.

 

“Glashelder en uitstekend gedocumenteerd… Het sterke en het nieuwe van het boek van Vahl is dat hij elke fase van de carrière van Vreeswijk in het perspectief plaatst van de sociaal-economische ontwikkelingen in Zweden.”– De Volkskrant (4 sterren)

“Hij laat zijn bewondering doorschemeren, maar stelt zich verder op als een onpartijdige verslaggever die zich slechts zelden een bloemrijk zinnetje permitteert… Juist de feitelijke toon die Vahl aanslaat, maakt dit levensverhaal des te pakkender.” – NRC Handelsblad (4 sterren)

“Dat zijn biograaf zo veel feiten over de zanger wist te verzamelen, is op zichzelf al indrukwekkend, hij weet het nog eens toegankelijk op te schrijven ook. En hij geeft je een leerzaam inkijkje in de Zweedse samenleving als bonus cadeau” – Leidsch Dagblad (4 sterren).

“Toch wist Vahl in die brij aan informatie wel tot het wezen van Cornelis Vreeswijk door te dringen.” – De Telegraaf

“Het knappe aan ‘Misschien wordt ’t morgen beter’ is dat Rutger Vahl de context van die Zweedse samenleving meeslepend weet te beschrijven.” – Biografieportaal.nl

 

Bestel hier:

http://www.bol.com/nl/p/misschien-wordt-t-morgen-beter/9200000022675455/

http://www.ako.nl/product/9789038898728/misschien-wordt-t-morgen-beter/

Als e-book:

http://www.ako.nl/product/9789038898711/misschien-wordt-t-morgen-beter/

 

Terugluisteren

KRO’s Nacht van het goede leven, 20 mei 2014

http://www.adelinevanlier.nl/programma/gast-rutger-vahl-over-cornelis-vreeswijk/

VARA’s Spijkers met koppen, 10 mei 2014

http://spijkersmetkoppen.vara.nl/media/314456

VRT, Interne keuken, 3 mei 2014

http://www.radio1.be/programmas/interne-keuken/cornelis-vreeswijk

TROS Nieuwsshow, 10 april 2014

http://www.tros.nl/tros-radio-tips/nieuwsshow/nieuwsshow-uitzendingen/item/?tx_trosradio[itemid]=190091&cHash=d35434ad086c99ed6ae53a9d1ab7da87

 

Terugkijken

Erik van Muiswinkel doet ‘De nozem en de non’, 5 april 2014

https://www.youtube.com/watch?v=uC9_X2NXst8

Eén vandaag, 7 september 2013

http://www.youtube.com/watch?v=Wk9JkP7IJE4